pirmadienis, gegužės 12, 2008

antradienis, balandžio 29, 2008

Paneer - indiškas sūris



Paneer arba panir - šviežias indiškas sūris, greitai pagaminamas. Švelnaus skonio, šiek tiek primena mozzarella skonį.


  • 1 l pieno (nemažiau 3,5% riebumo)
  • 125 g natūralaus jogurto
  • arba 2 valg. šaukštai citrinos sulčių
  • arba 2 valg. šaukštai vyno acto
Pieną kaitinti iki kol užvirs, tuomet įmaišyti jogurtą (arba citr. sultis, arba vyną) ir dar kaitinti ant neaukštos ugnies apie 10 min., iki kol išsiskirs gelsvos išrūgos ir pienas taps kaip varškė. Visą gautą turinį supilti į marle išklotą koštuvą, vos vos paspausti ir paformuoti ir leisti nuvarvėti.
Panirą galima daryti įvairaus ir norimo skonio, dar virimo metu galima sudėti norimus prieskonius, tai gali būti: druska, pipirai, česnakas, kiti įvairūs prieskoniai, žolelės ir pan.

Video apie paneer gaminimą.

antradienis, balandžio 15, 2008

Šokoladinis keksas

Šokoladinis keksas ne tik gurmanams, nepaprastai purus ir lengvas, savo skoniu primenantis šokoladinį suflė, na ir gana mažai kaloringas.


6-7 kiaušiniai
175 g cukraus
1 pok. vanilinio cukraus
0,5 arbat. š. cinamono
100 g tarkuoto šokolado
100 g krakmolo (arba miltų)
50 ml brendžio arba konjako (nebūtinai)
100 g vakuotų vyšnių

glajui apie 150 g cukraus pudros
kepimo formai paruošti truputis sviesto ir 1-2 šaukštai kakavos

Vyšnias gerai nuvarvinti ir supjaustyti gabalėliais.
Kiaušinių trynius su cinamonu , cukrumi ir vaniliniu cukrumi gerai išsukti, kol masė pabals ir pasidarys puri. Tuomet įmaišyti krakmolą sumaišytą su tarkuotu šokoladu. 6 baltymus gerai išplakti iki standumo ir atsargiai įmaišyti į tešlą. Galiausiai įmaišyti brendį ir kapotas vyšnias.
Kekso formą gerai ištepti sviestu ir pabarstyti kakava, nuo jos keksas įgaus gražią spalvą ir puikų aromatą.
Tešlą sukrėsti į formą ir kepti apie 20 min. 175°C, vėliau temperatūrą sumažinti iki 150°C ir kepti dar 15 min. Ir dar 10 min. keksą palaikyti išjungus orkaitę. 10 min. keksą aušinti formoje, tada atsargiai išimti ir aptepti glajumi, sumaišytu iš likusio kiaušinio baltymo ir cukraus pudros.

ketvirtadienis, balandžio 10, 2008

Ciabatta



Itališka duona:

  • 500 g miltų
  • 1 a. š. druskos
  • 20 g šviežių arba 1 pok. sausų mielių
  • 250 ml vandens
  • 1 a. š. cukraus
  • 1-2 v. š. alyvų aliejaus

Miltus suberti į dubenį ir sumaišyti su druska. Mieles sumaišyti su cukrumi ir šiltu vandeniu, ir apie 5-10 min. palaikyti kambario temperatūroje. Vėliau, į miltus supilti alyvų aliejų ir mielių mišinį, ir viską labai gerai išminkyti. Tešlą kildinti apie 30 min. kambario temperatūroje. Paruoštą tešlą dalinti į dvi dalis ir formuoti du siaurus ilgus, maždaug 40 cm ilgio, ciabatta kepalus, iš viršaus juos truputi suploti ir gausiai subadyti šakute. Taip pat galima formuoti ir bandeles. Suformuotą ciabattą dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą, viršų pabarstyti trupučiu miltų ir dar kildinti apie 40min. Kepti 200º C įkaitintoje orkaitėje apie 25 min. Iškeptą atvėsinti pridengus popieriumi arba folija.

antradienis, sausio 29, 2008

trečiadienis, sausio 23, 2008

Draugelis


trečiadienis, sausio 09, 2008

šeštadienis, gruodžio 22, 2007

Bankuchenas (ne šakotis)

Visiškai toks pat, visiems žinomas austriškas bankuchenas (baumkuchen), tik atvirkščiai nei įprasta keptas ne spec. grilyje ant ugnies, o paprastoje orkaitėje, kas taip pat ne ką mažiau populiaru, kepti patiems namuose nešakotus šakočius ;))

  • 200 g sviesto
  • 200 g cukraus
  • 200 g miltų
  • 8-10 kiaušinių (priklausomai nuo dydžio)
  • 1 arbat. šaukšt. tarkuotos citrinos žievelės
  • žiupsnelis druskos
  • 200 g šokolado apliejimui
(bet kokiu atveju, priklausomai nuo pyrago dydžio, produktų proporcijos turėtų būti 1:1:2, sviesto ir miltų po lygiai, o kiaušinių dvigubai)

Kiaušinių trynius, sviestą, cukrų, citrinos žievelę viską kartu gerai sumaišyti. Vėliau įmaišyti miltus ir pabaigai labai gerai išplaktus su trupučiu druskos kiaušinių baltymus.
Į kepimo formą (gali būti bet kokia aukštais kraštais kepimo forma) pilamas apie vieno samčio tešlos sluoksnis, ir kepama 175C įkaitintoje orkaitėje apie 4-6min., įjungus orkaitės kaitinimą tik iš viršaus !!! ir ant įmanomai viršutiniausios orkaitės lentynos, iki kol taps auksinės spalvos. Tada pilamas sekantis tešlos sluoksnis, kepama...... Taip ir sluoksniuojama kol bus sunaudota visa tešla, visas kepimo darbas gali užtrukti apie 1h ir ilgiau, priklausomai nuo orkaitės.
Iškeptas ir atvėsintas bankuhenas (ne šakotis) išimamas iš formos ir apliejamas lydytu šokoladu, galima papuošti.

Daugiau informacijos apie bankuchenus galima pasiskaityti čia .